logo

12 AÄŸustos 2013

Burdur Gölün Havzası’nda Mermercilik BiyoçeÅŸitliliÄŸi Tahrip Ediyor

mermer-ocagi-sirtcantam

Niğde Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Karataş, Burdur Gölü Havzası’nda mermerciliğin göl ve çevresinde yarattığı biyoçeşitlilik tahribatı konusunda bilimsel bir rapor hazırladı. Raporda, hali hazırda havzada devam eden mermercilik faaliyetleri sonucu dağların üst kısımlarının yok edilerek düzlendiği; toprak kaybı, orman tahribatı ve görsel kirlilik meydana geldiği ve nemi tutan ağaçların tahribatı ile Burdur Gölü Havzası’nın kuraklaşmasının hızlandırıldığ
ı belirtilmektedir. Raporda, mermer tozunun yer altı su yollarını tıkayarak yeraltı su seviyesini düşürdüğü ve Burdur Gölü’nün kurumasını hızlandırdığı, öte yandan topraktaki gözenekleri tıkayarak hem tarımı yapılan kültür bitkilerinin hem de doÄŸal olarak yetiÅŸen bitkilerin geliÅŸimine zarar verdiÄŸi vurgulanmaktadır.

Burdur Gölü Havzası’nın hemen hemen her noktası mermercilik tehdidi altındayken, göl çevresinde tarım sahalarının, köy yaÅŸamının ve yaban hayatının mermerciliÄŸin olumsuz etkilerinden korunduÄŸu tek doÄŸal saha olan Söğüt DaÄŸlarında ise, Burdur Gölü Yönetim Planı’nın (2008-2012) 3 no’lu kararı ile mermer ocakları açılamıyor. Karaçam ormanları ve ardıç ormanı ile bölgenin en yoÄŸun doÄŸal bitki örtüsünü barındıran Söğüt DaÄŸları, aynı zamanda nesli tehlike altında olan akkuyruklu kartal da dahil yırtıcı kuÅŸlar ve yaban hayatı için üreme ve barınma alanı.

Burdur Gölü Yönetim Planı önümüzdeki ay içinde toplanacak Burdur Yerel Sulak Alan Komisyonu’nda 5 yıllık süreç için revize edilecek. Orman ve Su İşleri 6. Bölge Müdürlüğü tarafından hazırlanan taslak revize planda bahsi geçen 3 no’lu kararın iptali teklif edildi.

Prof. Ahmet KarataÅŸ’ın raporu, hali hazırda göl havzasında devam eden mermercilik faaliyetlerinin biyoçeÅŸitliliÄŸe zararlarını ortaya koymasının yanı sıra, Göl Yönetim Planı’nın 3 no’lu kararının muhafaza edilerek Söğüt DaÄŸlarının mermerciliÄŸe açılmaması gerektiÄŸine de dikkat çekiyor.

Raporun özeti için tıklayınız.
Raporun tamamına ulaşmak tıklayınız.

Etiketler: » »
Share

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.